Prawdopodobnie najlepszy
portal analityczny w Polsce
poświęcony energetyce



AAA gaz tanio sprzedam – ilu odbiorców straci PGNiG?

Kategoria: Gaz

tagi: PGNiG zmiana sprzedawcy gazu ceny gazu Duon Energetyczne Centrum 

W ciągu tygodnia Energetyczne Centrum podpisało tysiąc umów na sprzedaż gazu. Spółka, która ma już ok. 150 tys. odbiorców energii elektrycznej, zapowiada, że to dopiero początek walki o ten rynek. Skrzydła rozwijają też inni sprzedawcy gazu. PGNiG może mieć kłopoty.

Firmy takie jak Energetyczne Centrum i Duon mogą zyskać na nowej ustawie ułatwiającej podział PGNiG– Pod koniec maja Urząd Regulacji Energetyki (URE) zatwierdził naszą taryfę na sprzedaż gazu małym odbiorcom i dwa dni później zaczęliśmy sprzedaż. Po tygodniu podpisaliśmy już 1000 umów na dostawy gazu – mówi Grzegorz Bruski, wiceprezes Energetycznego Centrum (EC) ds. sprzedaży i marketingu.

To oznacza, że już na starcie swojej kampanii EC czterokrotnie zwiększyło liczbę małych klientów, którzy do tej pory zmienili sprzedawcę gazu w całej Polsce. Według danych URE na koniec pierwszego kwartału tego roku takich osób było 281. Wszystkich odbiorców, którzy skorzystali z prawa zmiany sprzedawcy gazu (formalnie obowiązującego od 2007 roku), było 480.

Na podziale PGNiG może skorzystać konkurencja

Wszystko wskazuje na to, że na koniec drugiego kwartału odbiorców, którzy zmienili sprzedawcę, będzie już znacznie więcej. Tym bardziej że jeszcze w tym tygodniu Sejm powinien ostatecznie uchwalić ustawę ułatwiającą przeniesienie większości z ok. 6,5 mln klientów PGNiG-u do nowej spółki – PGNiG Obrót Detaliczny. Jej efektem ubocznym będzie dodatkowa możliwość wypowiadania umów państwowemu  gigantowi. Odbiorcy, którzy zdecydują się na to w ciągu 30 dni od otrzymania informacji o przeniesieniu ich umów do nowej firmy, nie poniosą kosztów.

Energetyczne Centrum liczy na sukces swojej oferty dzięki gazowi tańszemu o 6 proc. od oferty PGNiG

Tę okazję zamierza wykorzystać konkurencja. – Po wejściu w życie ustawy chcemy szerzej komunikować społeczeństwu o możliwości zmiany sprzedawcy gazu i korzyściach, które się z tym wiążą – zapowiada Grzegorz Bruski. Energetyczne Centrum liczy na sukces swojej oferty dzięki gazowi tańszemu o 6 proc. od oferty PGNiG.

Coraz więcej może się dziać także w segmencie małych i średnich firm, w którym większość nowych odbiorców przechodzi do gdańskiego Duonu. Jej prezes, Krzysztof Noga, także z nadzieją patrzy na nową ustawę.

Polskie Górnictwo Naftowe I Gazownictwo, przynajmniej oficjalnie, nie obawia się wejścia w życie tymczasowego ułatwienia w zmianie sprzedawcy gazu. – Nie mamy takich obaw. Każda zmiana taryfy lub zapisów w ogólnych warunkach umowy daje identyczne możliwości – mówi Małgorzata Olczyk z biura prasowego koncernu.

Jednak nieoficjalnie osoba zbliżona do spółki mówi nam, że obawy są. – Utrata pozycji rynkowej z pewnością będzie odczuwalna. Nie wiadomo tylko, w jakim tempie zmiany będą następować po wydzieleniu spółki obrotu detalicznego.

Zmieniają także wielcy

O ile zmiana dostawcy gazu przez klientów indywidualnych oraz małe i średnie firmy oznacza utratę wielu klientów, ale niedużych wolumenów sprzedawanego gazu, o tyle realnym problemem dla PGNiG-u jest odchodzenie największych odbiorców. Im nowa ustawa nie pomoże, bo posłowie i rząd zdecydowali, że najwięksi odbiorcy, zużywający przynajmniej po 25 mln m sześc. gazu rocznie, pozostaną w PGNiG SA. Decyzja ma istotne znaczenie, bo chociaż takich odbiorców jest zaledwie ok. 30, to razem odpowiadają za jedną trzecią krajowego zużycia.

Jednak drogę do zmiany sprzedawcy utorował dużym odbiorcom Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK). W wyniku postępowania antymonopolowego na początku tego roku PGNiG zawarł z UOKiK ugodę, na mocy której gazowy potentat zobowiązał się do rezygnacji z klauzul ograniczających możliwość zmniejszenia zamawianej ilości paliwa i mocy, z jaką może być przesyłane, a także jego dalszej odsprzedaży.

Wielcy odbiorcy już zmniejszają zakupy w PGNiG-u. Największy klient spółki – Grupa Azoty – w 2013 roku zużyła 2,3 mld m sześc. gazu (ok. 15 proc. udziału w krajowym rynku), z czego 84 proc. pochodziło od państwowego giganta. Pozostałą część (ok. 370 mln m sześc.) kupiła za granicą (m.in. w Niemczech i Holandii). PGNiG może stracić nawet 790 mln zł wpływów od Grupy Azoty, która dywersyfikuje dostawy gazu

Zgodnie z zapowiedziami prezesa Azotów Witolda Szczypińskiego, w tym roku cała grupa może kupić poza PGNiG-iem już nawet 27 proc. surowca (ok. 620 mln m sześc.). Dla PGNiG-u oznacza to zmniejszenie przychodów o ok. 790 mln zł, czyli blisko 3 proc. Dla porównania koncernu wypracował w ubiegłym roku 1,9 mld zł zysku netto.

PGNiG w tarapatach

Jeżeli rynek gazu rzeczywiście ruszy, podobnie jak to się dzieje na rynku energii elektrycznej, to może to oznaczać duże problemy dla PGNIG-u. Koncern ma ręce związane kontraktem z Gazpromem, na podstawie którego musi płacić nawet za nieodebrane paliwo. Do tego zaczyna odbiór dodatkowych ilości gazu z Kataru. Jeżeli tego paliwa nie sprzeda na krajowym rynku, na którym importowany gaz i tak dotuje krajowym wydobyciem po niższych kosztach, to zrealizuje dużą stratę w handlu hurtowym za granicą.

To nie jedyne problemy, które piętrzą się nad PGNiG – o kolejnych piszemy tutaj: PGNiG grożą poważne kłopoty

W tym roku PGNiG i Gazprom usiądą do kolejnych negocjacji, które – zgodnie z kontraktem – odbywają się co dwa lata. Polska spółka ma trzy wyjścia, aby ratować swoją sytuację – negocjować wyższy rabat, zabiegać o coraz większe uzależnienie cen gazu od rynku tego paliwa, a nie ropy (wtedy będzie konkurować z zachodnioeuropejskimi cenami), albo starać się ograniczyć zakontraktowaną ilość surowca.

Jeżeli niewiele wyjdzie z rozmów z Rosjanami, rząd może jeszcze skorzystać z czwartego rozwiązania – nakazać państwowym spółkom, takim jak np. Grupa Azoty, kupować gaz od PGNiG-u. W końcu to scenariusz przetestowany już w ratowaniu spółek górniczych przez koncerny energetyczne.

Komentarze   

0 # Molly 2016-09-26 00:08
Saved as a favorite, I really like your website!

Feel free to visit my web page - newslettter sign-ups (http://xggdhzpdg.com: http://xggdhzpdg.com/comment/html/index.php?page=1&id=5374)
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # Monica 2016-09-11 02:01
While communicating with the receiver, the server locks the picture by encrypting data (this serve as a way
of protection). TV providers are now while using the system to meet customer needs.
From efficient LED light bulbs, room sized video games,
new improved debit or credit card too microbe destroying robot, you can get to know about all along
with being a part of the technologically enhanced world.


Have a llook at my web site best cccam and mgcamd server: http://spaceviewserver.com/
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
-2 # JANEK 2016-07-08 13:49
Ja osobiście polecam Doradcę Sebastian. B zaproponował tańszy GAZ i naprawdę mam oszczędności !! Działa na terenie Mazowieckiego.
tel do doradcy 570 737 220. Przy okazji uświadomił mnie jak działa rynek energetyczny włącznie z czytaniem f-vat za gaz i prąd.
Polecam !
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
-1 # Wilbur 2016-06-13 11:12
Very giod blog post. I definitely love this site. Stick with it!



Visit my web blog dich vu tham tu: http://Www.skypirate.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=Vungtau24h.vn%2Furl.php%3Furl%3Dhttp%3A%2F%2Fvanphongthamtuhcm.blogspot.com%2F2016%2F04%2Fdich-vu-tham-tu-dieu-tra-ngoai-tinh-hcm.html
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
-1 # Brad 2016-04-27 19:30
Hello, I enjoy reading all of your post. I wanted to write a little comment to support you.


my site: Unlock Samsung Galaxy Note: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/myncbi/1DuPCAU3K2OAa/bibliography/50096653/public/?sort=date&direction=ascending
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
-1 # Esperanza 2016-04-27 18:58
Excellent blog right here! Also your web site so much up very fast!
What web host are you the use of? Can I get your affiliate
hyperlink to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

Also visit my webpage ... Unlock Samsung Galaxy Note: https://www-secure.symantec.com/connect/user/unlocksamsung9
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # Tyler 2016-04-21 07:27
Pegamos pequeno número de inspirações na web e também conseguimos cavalgar uma decoração barata e também muito divertida, uma vez que pede uma sarau tema Minions.



My weblog: www.festaminions.com: http://huntad.ca/author/elana066496/
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # Chasity 2016-04-15 00:12
Hey guys !! The name is LASHAWNA JOHNSTON. I live in Fremont.
My age is 37. I might join The Striped Prep School built
at San Francisco. I work as a Cosmonaut. One day i would want to do Walking.
My dad name is Penn and he is a Bar keeper. My mom is a Engineering technician.

Here is my page: umbrella scheme [http://Tudoque suacasaprecisa. Com.br/: http://Tudoquesuacasaprecisa.Com.br/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=806983]
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
-1 # Finka 2016-03-24 10:44
Ja polecam firmę Axpo jako dostawcę gazu. Ich oferę znajdziecie tutaj: http://www.axpo.com/axpo/pl/pl/produkty-i-uslugi/male-i-srednie-przedsiebiorstwa/oferta-gaz.html .

Moim zdaniem są b. konkurencyni, ale to pewnie dlatego, ze dopiero wchodza na polski rynek i musza jakos walczyc z konkurencja.

w razie pytan polecam kontaktoqwac sie z nimi osobicie, mi cala proceure opisali bardzo przystepnie i ogolnie nie ma sie czego bac:) mozna tylko oszczedzac ;)
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # Willian 2016-03-12 13:25
Straight up front, I lost 15 pounds inside the very first
week.

Here is my homepage ... weight
loss percentage calculator infant: http://s3.amazonaws.com/venusguidex/index/98.html
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
+1 # Robby 2016-02-17 07:06
What's up, I check your blogs regularly. Your
writing style is awesome, keep it up!

Look at my web page: порно брюнетки: http://euagenda.ru/
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # Kara 2016-01-04 21:39
If adverse side effects are seen after a horse goes on a
course of Bute, stop giving it and contact a veterinarian immediately.

Word of caution: If you are using these medications more than twice a week, you must let your doctor
know about it. There is a higher probability of having a heart attack if a
person has one or more predisposing factors that may
cause them to have a heart attack.

Feel free to visit my webpage: omeprazole side
effects: http://tinyurl.com/1f1673f7b59d8aa120fdf9fc4a8524c6
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # Andres 2015-12-22 07:43
Благодарствую за материал.
Внял в себя энциклопедию истины.
Как сказано, что нажиться уже завтра просто?
Задумался.

Also visit my weblog ... список
белых казино: http://ludovodka.ru
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
-1 # Demetria 2015-11-17 06:23
Признателен за нестандартное изложение.
Осознал вашу мысль. Из текста следует, что продвинуться на этом поприще очень легко?

Ошеломлен.

Also visit my blog post; рейтинг казино отзывы: http://www.liuzigu.com/kes/blog/member.asp?action=view&memName=CasinoDemetmgbu
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # Thaddeus 2015-10-08 10:27
The Federal Bureau of Investigation (FBI) and other law enforcement agencies have joined NSA to investigate
the incident. Obviously the larger your house and property
is, the more sensors you need to keep safe. Against popular notion electric fences are ingenious pieces of innovation.

Also visit my blog post - Truro security system: http://bookmarkingweb.com/family/falmouth-burglar-alarm/
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
-1 # Kitty 2015-10-01 08:58
As higher gamers have noticed, upgrading your buildings increase the
amount of instances a building needs to be hit.


My site: clash of clans guide
pdf download: http://annuaire-rose.fr
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # Ferne 2015-09-28 16:17
Try this information on the best way to enjoy your village about two different os's: Clash About Chief!


My blog; clash of clans review: http://annuaire-rose.fr/
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # Layne 2015-09-19 09:15
Clash of Clans: Giants (Established) Forecast requires a 100% potential for Barbarians.


Visit my web-site - gemmes
gratuit hack: http://telechargerfarcry4.com
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # Virgilio 2015-09-07 11:18
Clash Of Clans Strike Collection with the spotlight on the Lightning Spell, Heal Spell, Rage Spell, Bounce Spell, and Freeze
Spell!

Feel free to surf to my website: clash of clans review gamespot: http://telechargerfarcry4.fr
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # Stacia 2015-08-05 18:10
Da eigene Einheiten nicht der Verteidung in Clash of Clans dienen und nur
dem Angriff, sollte gentleman also seine Verteidungsanla gen perfekt ausrichten.

My homepage ... clash of clans review good game: http://Telechargerfarcry4.com/
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
-1 # Ogarniampradigaz 2015-07-29 23:13
Zmieniając sprzedawcę gazu warto pokusić się o wynegocjowanie jak najbardziej korzystnych warunków cenowych w nowej umowie. Przydatne mogą być grupowe aukcje na zakup gazu organizowane za pomocą platformy www.ogarniamprad.pl. Dzięki zakupie w grupie z innymi odbiorcami mamy bowiem szanse na wynegocjowanie dużo lepszej ceny od sprzedawcy, niż w przypadku indywidualnych negocjacji.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # Helena 2015-07-20 12:52
For example, for anyone who is taking part in Clash Of Clans on iOS
equipment, you may use US iTunes present card to create in-app buy for Gems.



Also visit my web-site Mes gemmes durement gagnés ont disparu après
cette mise à jour!: http://annuaire-rose.fr
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # Jill 2015-07-12 06:18
While upgrading town Hall is simple initially,
the later levels get much more challenging and take a lot longer to
complete.

Also visit my webpage; clash of
clans review: http://telechargerfarcry4.com
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # Richard 2015-07-11 07:07
Clash Of Clans True TROOP Artwork ( Korea SC HQ) a great deal of musicians from
all over the world came jointly to create clash
of clans heroes.

Feel free to surf to my web blog clash of clans th7 tactics (telechargerfar cry4.com: http://telechargerfarcry4.com/)
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # Linda 2015-06-17 20:52
Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading?

I'm trying to figure out if its a problem on my end or if it's the blog.
Any feed-back would be greatly appreciated.

Feel free to visit my web-site; boşanma avukatı
ankara: http://bosanma-avukatlari.ra6.org/2014/02/page/2/
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # Cheryle 2015-05-20 14:22
Clash of Clans is an extremely difficult online game, especially, if you need to
compete with the big males in the larger leagues.


Feel free to surf to my web blog ... how to hack clash of clans gems: http://playoft6968.Pen.io/
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
+2 # rafii 2015-04-20 18:41
Naciągacze to mało powiedziane zatrudniaja cwaniaczków podających się za pracowników PGNIG. Biedne babunie będą naciągane na umowy na lichwiarskich warunkach - a prawo na to pozwala!!!
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
-1 # Juliana 2015-03-18 07:30
Thanks for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
Glance complex to far introduced agreeable from you!
By the way, how could we communicate?

Here is my weblog - air jordan 4 retro: http://www.arangurengallegos.com/air-jordan-4.html
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
+3 # J. 2014-06-24 20:21
Uwaga! Naciągacze wystarczy sprawdzić:

http://gra.fm/informacje/22945/uwaga-na-pozornie-tanszy-prad-energetyczne-centrum-naciaga-takze-w-toruniu

https://www.facebook.com/EnergetyczneCentrum?sk=reviews
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież



Zamów cotygodniowy newsletter

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuje pliki cookie z tej strony.